Decora la teva casa i estalvia diners durant aquest Nadal

Arriba el Nadal, l'època de l'any en la qual tornen a casa els fills que estudien fora i els majors que s'han vist obligats a marxar

Decora la teva casa i estalvia diners durant aquest Nadal

 

Arriba el Nadal, l'època de l'any en la qual tornen a casa els fills que estudien fora i els majors que s'han vist obligats a marxar. Les llars s'omplen de familiars i amics disposats a gaudir d'uns dies entranyables. Són dies, en qualsevol cas, en els quals es dispara la despesa i en els quals qualsevol estalvi pot suposar el millor dels regals Nadalencs.

Doncs bé, l'arribada dels nostres éssers més volguts fa que en els sopars de la nit de Nadal i la nit de cap d'any, així com en els menjars de Nadal i Any Nou, vestim les nostres cases de llarg. Volem que tot es trobi en ordre. Són els dies de l'any en els quals més es decoren i cuiden les cases. I alguns dels possibles adorns poden servir per abrigar-nos. És el cas de catifes i mantes, que de triar-les vermelles o blanques poden complir una doble funció. D'una banda, ens escalfen en els dies gèlids. I, per l'altre, recreen els colors característics del Nadal.

Col·locar una catifa gran al saló, on durant aquests dies se celebren les principals reunions, donarà calidesa a l'ambient i absorbirà part dels sorolls de totes aquestes converses simultànies i entrecreuades, la qual cosa millorarà la qualitat acústica. Pel que fa a la temperatura , tenint en compte el fred i la pujada del preu de la llum se'ns poden ennuegar els raïms en pensar en l' import de la factura.

No obstant això, quantes més persones hi hagi en l'habitatge menys graus hauríem de marcar en el termòstat, ja que els nostres cossos desprenen temperatura. És la famosa calor humana. La temperatura ideal durant aquests dies oscil·laria entorn dels 20º C. I per cada grau centígrad que pugem el termòstat el rebut s'encariria un 7%.

Dins de la cura de les nostres cases en aquestes dates en les quals és tan característic la gentada, cal parar esment a la qualitat de l'aire, ja que l'ambient de l'habitatge es carrega. I per això no cal oblidar ventilar entre cinc i deu minuts diaris. En aquest punt, és recomanable obrir les finestres als moments més càlids del dia per no malbaratar energia i amb la calefacció apagada.

Les cambres de bany tindran més visites de les habituals, per la qual cosa convindria preparar-los i, en cas de no disposar de finestres, tenir una bona ventilació forçada.

Finalment, a causa de les múltiples visites, podem pensar a instal·lar petits detalls que millorin l'accessibilitat als qui el puguin necessitar. Per a això, podríem col·locar agafadors a les dutxes, reservar certs espais i no carregar-los massa d'objectes, optar per una decoració funcional que no entorpeixi – adornant, per exemple, finestres i parets-, posar arbres de Nadal que no ocupin molt espai...

Sis adorns nadalencs barats i sostenibles

Les llums del pessebre, les de l'arbre, les que pengen de moltes parets exteriors… consumeixen, gasten i encareixen el rebut elèctric. No obstant això, és possible comprar temporitzadors per un valor molt reduït. Es tracta de petits aparells que es col·loquen sobre els endolls i permeten l'encès i apagat automàtic per franges horàries.

Però més enllà de les llums, algunes decoracions nadalenques poden ser assumides per totes les butxaques. És el cas dels materials reciclables, que amb una mica d'esforç i destresa podríem convertir en curiosos, senzills i barats adorns.

Amb simples peces d'un trencaclosques és possible fer ornaments que semblin flocs de neu. Bàsicament, caldria pintar amb témpera blanca diverses peces d'un trencaclosques (pot ser inclusivament un oblidat, o que estigui incomplet en algun racó de la teva casa), unir-los en forma circular al costat d'una cinta vermella amb pega i ja ho tindríem!

Les decoracions per a l'arbre també poden tenir un toc gastronòmic. Adorns a base de compota de poma i canyella són ideals per decorar d'una forma diferent l'arbre de Nadal. Es necessiten ingredients com a canyella en pols, nou moscada, pebre de Jamaica, compota de poma, claus d'olor, cola i cinta. Es barregen les espècies primer, s'agrega la cua, es fica en el forn tal qual , com si estiguessis cuinant galetes i llest.

Entre les decoracions nadalenques més utilitzades destaquen els centres de taula, que també poden fer-se, de forma senzilla, amb nabius. Per a això, es pren un recipient transparent de forma quadrada, es dipositen els nabius i es procedeix a adornar la part superior amb fulles verdes, segons les nostres preferències.

Els envasos de vidre oblidats en neveres o rebosts poden tenir una segona vida com a decoració nadalenca, ja sigui com veles o com a centres de taula.

Els terrariums són una excel·lent idea per a decoracions típiques del mes de Desembre, encara que també es podrien adaptar a cada temporada. En aquest cas es necessita un pot de vidre, mig lot de pa de gingebre (per terra), massapà pastat amb colorant verd (per a plantes o arbres de nadal), romaní o altres herbes i retallades de galetes, mini bastons de caramel o qualsevol altra decoració diversitida. Simplement caldria col·locar-los dins d'un flascó.

Les gerres continuen sent una font infinita per fer decoracions, ja que podem posar dins llums que poden ser enceses a través d'una bateria amagada en el fons de l'envàs amb algun tipus de tela blanca.

I és que igual que les persones sentim que ens cuidem quan ens arreglem, decorar la casa, al cap i a la fi, també és una forma de cuidar-la. Adornar els nostres habitatges en aquestes dates no solucionarà problemes freqüents d'humitats, fugides de calor o sorolls insuportables. Però sí els donarà un aspecte nadalenc que, sens dubte, proporcionarà confort i benestar. I si a sobre hi ha la possibilitat de fer-ho a molt baix cost, sense que les butxaques es ressentin, és perfecte.

 

Descarregar  pdf Circular

tornar al llistat

Destacamos